Wednesday, June 24, 2015

7th Pay Commission News Center: It’s official that 7th Pay Commission to submit it...

7th Pay Commission News Center: It’s official that 7th Pay Commission to submit it...: We have already posted that work of 7th Pay commission is near completion and its report is expected to come out in the Month of Septemb...

Monday, June 22, 2015

7th Pay Commission News Center: Brief of NC JCM meeting with 7th Pay Commission

7th Pay Commission News Center: Brief of NC JCM meeting with 7th Pay Commission: Brief of NC JCM meeting with 7th Pay Commission No.NC/JCM/2015 Dated: June 15, 2015 All Constituent Organisations of National Cou...

Sunday, June 21, 2015

US Secretary of Defence visits India

During an official visit to India, Dr Ashton Carter, the United States Secretary of Defence, met Defence Minister Mr Manohar Parrikar and called on Prime Minister Mr Narendra Modi. He also met the External Affairs Minister Mrs Sushma Swaraj and the National Security Adviser Mr Ajit Doval.  
Defence Minister and Secretary Carter discussed the India-US defence relationship, and the broader India-US Strategic Partnership, and reaffirmed their commitment to expand and deepen the bilateral defence relationship. The two also reviewed the existing and emerging regional security dynamics.
Defence Minister and Secretary Carter signed the 2015 Framework for the India-US Defence Relationship, which builds upon the previous framework and successes to guide the bilateral defence and strategic partnership for the next ten years. The new Framework agreement provides avenues for high level strategic discussions, continued exchanges between armed forces of both countries, and strengthening of defence capabilities.
The Framework also recognises the transformative nature of the Defence Technology and Trade Initiative (DTTI). Both India and the United States have finalised two project agreements for joint development of Mobile Electric Hybrid Power Sources and the Next Generation Protective Ensembles.
In addition, building on the areas of agreement during  President Obama's visit to India in January 2015, Defence Minister and Secretary Carter agreed to expedite discussions to take forward cooperation on jet engines, aircraft carrier design and construction, and other areas. Both also agreed to pursue co-development and co-production projects that will offer tangible opportunities for American defence industries to build defence partnership with the Indian industries including in manufacturing under 'Make in India'.
Defence Minister and US Secretary of Defence Carter agreed to continue their efforts to enhance bilateral cooperation in areas of mutual interest, such as maritime security and knowledge partnership in the field of Defence.  
US Secretary Carter thanked Defence Minister for the help extended in the search for the US helicopter which went missing during the relief operations in Nepal.
US Secretary Carter invited Defence Minister to visit US for next meeting. Defence Minister accepted the invitation in principle.
Before arriving in Delhi, US Secretary Dr Ashton Carter also visited the Eastern Naval Command accompanied by Mrs Stephanie Carter and a thirteen members US delegation, on June 2, 2015.  During the visit, the US Secretary of Defence interacted with Vice Admiral BK Verma, Chief of Staff, Eastern Naval Command and held discussions on issues of common interest. On completion, crest and gifts were exchanged with the visiting dignitary. Later, the Secretary accompanied by the US delegation visited the indigenous stealth frigate, INS Sahyadri, prior to their departure to New Delhi.
During the visit, Mrs Stephanie Carter also interacted with the members of Naval Wives Welfare Association (NWWA) and was apprised of various welfare activities undertaken by NWWA for the Naval Community.
- N Ao and Cdr CG Raju
SOURCE - sainiksamachar

Most read Live feeds Top Videos News Politics Football Celebs TV & Film Weird News TRENDINGCHARLESTON SHOOTINGALTON TOWERSNEXT LABOUR LEADERFATHER'S DAYPRINCE GEORGE Sport Technology Money Travel Fashion Home News UK News Ministry of Defence Laptop with Ministry of Defence employees personal details stolen from motorway service station

UK: 
Ministry of Defence offices on Horse Guards Avenue in Westminster, London


A laptop containing the personal details of Ministry of Defence employees has been stolen from a motorway service station.

The laptop was taken from the car of an MoD contractor, who was parked in Strensham Services on the M5 near Worcester.

The contractor, Kuehne and Nagel, has been awarded a huge contract to revamp the MoD's supply chain for food and fuel.

They're part of a £90m contract to build a 'fulfilment centre' next to the MoD's Donnington base, and a £40m contract for IT services.

An MoD employee told the Shropshire Star: "We were told that our personal details were on the stolen laptop, including our bank details.

"Given the importance of security here, you would think the company who had won this huge MoD contract would have better security procedures than this."

The contractor confirmed the laptop had been stolen, and said they'd offered affected employees a free 12 month subscription to credit check company Experian's service, so they can keep an eye out for identity fraud.

A spokesperson said: "Kuehne and Nagel regret this potential breach of personal security which was caused by the laptop being temporarily unattended in the locked boot of an employee’s car.

“The police have been informed and we are co-operating with their efforts to trace the missing laptop. The MoD has informed affected employees and advised of actions they can take to prevent their data from being misused."

An MoD spokesperson said: "We take the protection of our people, including their personal data, extremely seriously and although the data will be difficult to access given the encryption protection, we have informed our employees and are working to support them."

“There is an ongoing civilian police investigation into this matter, so it would be inappropriate for us to comment further at this time."

Source - http://www.mirror.co.uk/

KNOW ABOUT - CAREER IN INDIAN ARMY

Question 1. How do I Join Indian Army? What is the minimum qualification to join Indian army?

Answer.  Thank you for your interest in the Army. You may visit our webpage by clicking here (www.indianarmy.gov.in) where you will find all the details that you need. Do contact us if you still have any further query.

Question 2.  My Age is above 25, but my dream is to serve the nation by joining the Army?

Answer. You can join the Territorial Army. For more details visit our webpage by clicking here (www.indianarmy.gov.in) or contact Additional Directorate General Territorial Army, General Staff Branch, IHQ of MoD (Army), L Block, Church Road, New Delhi - 01, Tele Numbers 011-23094365, 23092186.

Question 3. What is the salary structure after the 6th Pay Commission?

Answer.

RANK
PAY BANDS/SCALE
GRADE PAY
MSP
LIEUTENANT
PB-3/15600-39100
5400
6000
CAPTAIN
PB-3/15600-39100
6100
6000
MAJOR
PB-3/15600-39100
6600
6000
LT COLONEL
PB-4/37400-67000
8000
6000
COLONEL
PB-4/37400-67000
8700
6000
BRIGADIER
PB-4/37400-67000
8900
6000
MAJOR GENERAL
PB-4/37400-67000
10000
6000
LT GENERAL/ HAG SCALE
67000 – (annual increment @ 3 % - 79000)
NIL
NIL
Hag + Scale *
* Admissible to 1/3rd of total strength of Lt Gens
75500 – (annual increment @ 3% - 80000)
NIL
NIL
VCOAS/ ARMY CDR/ LT GEN (NFSG)
80000 (Fixed)
NIL
NIL
COAS
90000 (Fixed)
NIL
NIL

Question 4. I had qualified in CDSE. When is my date of interview?

Answer. After the declaration of result by UPSC, the interviews are normally conducted after 45 to 60 days. You can see your SSB interview details on this website.

Question 5. I am unable to attend the interview on the date given. What should I do?

Answer. Send us an e mail on dir-recruiting6-mod@nic.in suggesting period suitable to you. We will try and accommodate you as per your availability.

Question 6. I am having problem in my eye sight. Am I eligible for the SSB interview?

Answer.  The medical standards for joining Armed forces are laid down. They are different for different categories. For details please visit our recruitment websitewww.joinindianarmy.nic.in.

Question 7.  I haven't received the regular call letter. Now I receive the absentee call up letter and I couldn't attend the interview on the date scheduled. Do you give another date immediately?

Answer. No, further date is given after absentee batch. To avoid such eventualities you are advised to visit www.joinindianarmy.nic.in to see details about SSB interviews well in advance.

Question 8. My sister's marriage has been fixed a day prior to my reporting at your centre. Can I get a second chance?

Answer. Yes, you can write/speak to the concerned Selection Centre about your problem and get the date extended. You can also contact us on e mail at dir-recruiting6-mod@nic.in.

Question 9. I am coming by AC class. What can I be reimbursed with in the form of Travelling Allowance?

Answer. You can only get the Traveling Allowance of entitled class of Railways.

Question 10. The documents of my son were deposited in the College or University. You are telling that he should bring the original documents for the interview. What can we do?

Answer. You are advised to get photocopy duly attested by Gazetted Officer while coming for SSB interview. However originals will have to be produced at the time of joining the Academy.

Question 11. I had deposited my certificates in the counseling centre. As per earlier clarification I approached them to give bonafide certificate and they have denied. What can I do now?

Answer. You are advised to get photocopy duly attested by Gazetted Officer while coming for SSB interview. However originals will have to be produced at the time of joining the Academy.

Question 12. Do you give food and accommodation free of cost or recover at later stage?

Answer. Boarding and lodging is free of cost. No such recovery is done at a later stage.

Question 13. I had opted for Air Force. Why I have been called for an interview at centre which is selecting candidates for Army?

Answer. Candidates who habitually wear glasses are not considered for Air Force. Hence, they are given their second choice and are interviewed accordingly. Also, since Air Force is unable to handle all their candidates, their load is shared by Army Selection Boards.

Question 14. What are the avenues available to me to become officer at intermediate level?

Answer. NDA and 10+2 TES entries are available. Visit our website www.joinindianarmy.nic.in for complete details.

Question 15. What are the avenues available to me to join army at Graduate level?

Answer. Following entries are available:-

(a) IMA
(b) OTA
(c) NCC Special Entry Scheme
(d) TGC
(e) UES.
For complete details visit our website www.joinindianarmy.nic.in.

Question 16. What are the avenues available to me to join army as a technical graduate?

Answer. Technical Graduate course and UES course for Permanent commission and Short Service Commission are available. For details visit website www.joinindianarmy.nic.in.

Question 17. I have done NCC training and obtained 'C' certificate, What are the avenues available for me?

Answer. Certain vacancies for NCC 'C' certificate holders are reserved for IMA and OTA. For IMA you have to apply through UPSC ie combined Defence Services Examination (CDSE) and for OTA through NCC Special entry Scheme for which advertisement is published in Jun/Jul and Nov/Dec every year. NCC Special Entry scheme is a Non UPSC Entry.

Question 18. If I receive my SSB interview date once, it is possible to fix the same at any other time?

Answer. Yes, If you are unable to attend the SSB interview due to unavoidable circumstance, you can write/speak on tele to the concerned Selection Centre from where you have got the call. They will give you another date for SSB interview.

Question 19. What are the facilities available for guidance / information / clarification regarding the application form?

Answer. Candidates can contact Additional Directorate General of Recruiting at their Reception Room at West Block-III, RK Puram, New Delhi or over telephone No 011-26173215/011-26175473 on all working days between 0900hrs to 1700hrs.

Question 20. Will I get any compensation if I get injured during SSB interview?

Answer. No compensation will be paid in respect to any injury sustained as a result of test conducted at SSB.

Question 21. Where do I have to report for interview once I qualify for the SSB interview?

Answer. The interviews for Army candidates are conducted at one of the following centres :-

(a) Selection Centre East Allahabad.
(b) Selection Centre Central Bhopal
(c) Selection Centre South Bangalore

Question 22. What is the procedure for Joining Territorial Army (TA)?

Answer.   Only male citizens who are graduate gainfully employed and between the age of 18 to 42 years are eligible for grant of commission in TA, as non department TA commissioned officers. The advertisement for TA commission, as an Officer, is published twice a year i.e. Jan/Feb and Jul/Aug. A postal order of Rs.10/-, along with bio-data and a self addressed envelope containing postage stamp of Rs.12/- is required to be sent to the concerned TA Group HQ. You can apply to the concerned TA Group HQ for a application form and submit the completed form along with copy of the required documents to the same Command :-

(a) Contact Details of Respective commands are as under:-

(i) TA Group HQ, Southern Command, Pune – 01
(ii) TA Group HQ, Western Command, Building No 750, Sector 8B, Chandigarh (UT)
(iii) TA Group HQ, Eastern Command, Kolkatta- 21
(iv) TA Group HQ, Central Command, Lucknow- 02

(c) For more details you can visit our webpage by click here or contact Additional Directorate General Territorial Army, General Staff Branch, IHQ of MoD (Army), L Block, Church Road, New Delhi - 01, Tele 011-23094365, 23092186.

Question 23. I want to join TA. But my present employer / company is not giving NOC for joining. Where can I found the authority for NOC ?

Answer. Employees of Pvt / Govt Sect, who clear written exam for TA commission are required to submit NOC from their employer, which is prerogative of parents department / employer. The letter for grant of permission to Civil Govt Servants to join the TA is given in our website at under mentioned link :-

http://indianarmy.nic.in/Site/FormTemplete/frmTempSimple.aspx?MnId=DYXsbxn0qqh8ysy9UmP3tA==&ParentID=Nb10YyH8pyIIfa3BuTqiVQ==

Question 24. What is the procedure for joining Defence Security Corps?

Answer. You may visit our webpage by clicking here (www.indianarmy.gov.in) where you will find all required details.

Question 25. What is the procedure for joining Army Medical Corps as Doctor?

Answer.  The application for Short Service Commission in Army Medical Corps are invited by way of advertisement in all leading Newspapers including Employment News and our website www.indianarmy.gov.in as and when vacancies are available. You are advised to watch out for our advertisement and apply accordingly. You may visit the u/m link if Indian Army Website for more information :-

http://indianarmy.nic.in/Site/FormTemplete/frmTempSimple.aspx?MnId=LXdync7Y4q1ZNQX3mlK4bw==&ParentID=0e4TDQQkVRITBK/gTPALyw==

Question 26. How can we invite Indian Army for campus in College / University?

Answer. College / University may approach directly to 'A' Branch of respective Command Headquarters, under which area they fall for their campus request.